Den sociala kommunchefen och journalisten

Katrineholms kommunchef, Mattias Jansson använder sig av sociala medier. På twitter kallar han sig rätt och slätt för @kommunchef. I ett mail från en reporter på Katrineholms Kuriren kommer en radda frågor som man på förhand lätt kan se vart reportern vill komma. Att det är nåt galet i det han håller på med. Det är absolut inget fel i det, granska den som granskas bör. Det som skiljer den här historien mot (alla?) andra är att kommunchefen lägger ut mailet på sin blogg. Han använder offentlighetsprincipen och tillsammans med crowdsourcing får han hjälp med att svara på frågorna vilka han givetvis också publicerar på sin blogg. Ett nytt grepp som jag då aldrig sett från en kommuntjänsteman. Men det lustiga i det här, är att reportern gillar inte att dennes mail läggs ut offentligt. (Dubbelmoral, någon?) Utan skickar ett nytt mail, som Joakim Jardenberg här återger i sin helhet och kommenterar. Även Sofia Mirjamsdotter kommenterar på bloggen SSBD, Same Same But Dieffrent

Delar ur brevet:

Varför valde du att ta hjälp att av bloggläsarna för att besvara frågorna?

Borde inte en kommunchef kunna besvara dessa frågor utan hjälp av andra?

Du publicerar samma material som begärts ut för att genomföra en granskning och skriver egna kommentarer innan journalisten ens fått tillgång till det fullständiga materialet. Är förfarandet ett försök att komma undan en kritisk granskning?

Ditt förfarande kan uppfattas som en sorts härskarteknik. Är det frågan om det?

Att föregripa en journalistisk granskning, är det schyssta spelregler anser du?

Om vi som journalister kräver öppenhet, kan man förvänta sig det omvända också?
Jag har förståelse för reportern som reagerar på att sina frågor helt plötsligt hamnar i offentlighetens ljus, det är ingen van situation. Men man kanske borde stanna upp och fundera ett varv till.
Vi journalister har slut på ensamrätten att berätta.

Annonser

4 reaktioner till “Den sociala kommunchefen och journalisten

    1. Jag räknas in i den kategorin, ja. Kul att du frågar för det pågår en ganska vild debatt av vad en journalist är, för det är en roll i förändrig. Vad tycker du själv?

      Sent from my iPad

  1. Kan ju inte annat än hålla med i din slutsats, däremot är jag inte så övertygad om att alla journalister ”lever som de lär” när de själva hamnar i samma sits!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s