En fast tjänst

Det var en rätt givande session på Mittuniversitet idag där vi var representanter från lokala medier som skulle prata framtid med studenterna.Det hela handlar om, gissar jag, att man vill få kläm på vad vi i branschen söker för folk och kunskap. Att man pluggar rätt helt enkelt.  Det mest minnesvärda från dagen var när Marcus Melinder, nyhetschef på Tidningen Ångermanland, påstod att han hade en fast tjänst att erbjuda. Fotograf, redigerare eller reporter, spelar ingen roll. Vem vill ha jobbet? Av 50-talet som satt där inne räckte 5-6 upp handen. En fast tjänst! Mycket märklig inställning. Man kan väl inte tro att man ska bli SVT:s korre i New York direkt efter plugget? Skulle nog säga att ALLA journalister som gått långt  har börjat sina karriärer på en lokaltidning.

Efter en stunds resonemang bland oss i panelen och med eleverna om det här, ställde Marcus om frågan, var på alla  flög upp ur stolarna med händerna i vädret och ville ha jobbet.

Det kanske var den viktigaste kursen studenterna gick den här terminen.

Annonser

3 reaktioner till “En fast tjänst

  1. Jag var en av de där 5-6 (som jag tyckte såg ut att vara 10-11) som räckte upp handen. Är faktiskt nästan den enda i min klass som är peppad på att jobba lokalt direkt efter skolan. Men eran underbara föreläsning kanske fick fler på samma tankar som mig 🙂
    Jäkligt kul att ni kom iaf! Man fick sig lite info om vad som väntar en framöver, och peppning på att man faktiskt inte pluggar helt fel program.

    1. Jag tror att lokaljournalistiken på sikt har en större chans att överleva tjäna pengar än den nationella. Det vi gör om dagarna är många gånger mer unikt och berör människor närmare än drakarnas grejer. Framtiden är vår, om vi är vakna, lyhörda och utvecklingsbenägna Och ser den som en möjlighet och inte ett problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s